ירקות שורש הם ירקות הגדלים באדמה. לחלקם יש עלים הגדלים מעל פני האדמה, כאשר החלק העיקרי בהם הוא השורש המלא בטעמים ויתרונות תזונתיים.
ירקות שורש מהווים חלק חשוב ובלתי נפרד מתזונה בריאה, מהווים תוספת מגוונת ומזינה לכל ארוחה ומאפשרים להעשיר את התפריט בטעמים וערכים תזונתיים.
הם מלאי טעם ועמוסים בויטמינים, נוגדי חמצון, מינרלים וסיבים תזונתיים התורמים לתחושת השובע. יש להם שימושים רבים במטבח וניתן להכין איתם מנות שונות כולל רטבים, ירקות צלויים בתנור, מרק ירקות, עוגות ועוד.
בשוק כיום, יש אינספור סוגי ירקות שורש החל מגזר וסלק ועד לקולורבי ולפת.
במאמר זה, נסקור ירקות שורש סוגים, ניתן טיפים לבישול ונענה על שאלות נפוצות.
להלן רשימה של כמה שורשים שאפשר לאכול, שניתן למצוא בקלות בכל סופר או חנות ירקות:
- גזר: ירק שורש מתקתק ואדמתי, שניתן לאכול טרי, מבושל או לסחוט למיץ.
- תפוח אדמה: ירק עמילני עם אינספור זנים כגון תפו"א סגול, באטר, נשיקות ועוד.
- בטטה: ירק עמילני המזכיר במרקמו תפוח אדמה. הבטטה מתקתקה ומשתלבת נהדר במרקים, סלטים, מנות מבושלות ואף עוגות.
- סלק: ירק בעל צבע סגול בוהק שניתן לאכול טרי, צלוי או מבושל. הסלק עשיר בנוגדי חמצון ובעל טעם מתוק ואדמתי.
- לפת: ירק ממשפחת המצליבים, מעט חרפרף ומריר. ניתן לבשל, לצלות ואף להחמיץ אותו ולהנות ממנו במגוון מנות.
- צנוניות: ירק פריך בעל טעם חזק, שמומלץ לאכול טרי או מוחמץ. הצנוניות מגיעות בגדלים וצבעים שונים כמו אדום, לבן ושחור.
-קולורבי: ירק בצבע ירוק או סגול ממשפחת הכרובים. הוא מאוד ורסטילי וקל להכנה, כך שניתן לאכול אותו טרי או לבשל \ לאפות אותו עד לריכוך ולהשתמש בו במגוון מנות.
ניתן לבשל ירקות שורש במגוון דרכים ולשלב אותם בקלות בכל ארוחה. הנה כמה טיפים ושיטות הכנה פשוטות:
- אפייה: צליית שורשים למאכל זוהי דרך מצוינת להוציא מהם את הנוזלים שלהם ולהפוך אותם לפריכים. אפשר לחתוך את הירקות בכל צורה שאוהבים (מקלות, פרוסות, קוביות..), לטפטף שמן זית, ותבלינים שאוהבים לצלות בתנור שחומם מראש ל-180-200 מעלות, למשך כ-30-40 דקות עד להזהבה.
טיפים!
לשדרוג הטעמים בלי מאמץ, כדאי להוסיף עשבי תיבול מעניינים כמו רוזמרין, טימין ועוד.
ניתן להשתמש בירקות שורש גם בתור בסיס מצויין ועשיר לעוגות ומאפים מתוקים. המרקם הנימוח של חלק מהירקות לאחר הבישול מהווה תחליף מצוין לקמח וביצים כמו למשל, בראוניז בטטה שוקולדי ועשיר.
- צלייה : אולי שיטת ההכנה הפשוטה ביותר, המוסיפה טעם וצבע לירקות. פשוט חותכים אותם באיזו צורה וגודל שרוצים, מחממים מחבת עם מעט שמן זית או כל שמן אחר וצולים אותם עד למידת העשייה הרצויה.
טיפ! לבישול אחיד, מומלץ לחתוך את הירקות לחתיכות שוות בגודלן.
- בישול: ירקות שורש מבושלים הם בעלי מרקם רך, קרמי ומנחם. פשוט חותכים אותם לקוביות קטנות, מרתיחים במי מלח ולשדרוג מוסיפים חמאה, גבינה וכמובן, תבלינים.
- פירה: אין כמו פירה חלק ומנחם. פירה עשוי לרוב מתפוח אדמה, אבל אפשר לשחק עם הטעמים והמרקמים ולהוסיף גם ירקות שורש אחרים כמו בטטה, גזר וסלק. פשוט מבשלים את תפוחי האדמה עם התוספת שנבחרה עד שהם רכים ומועכים אותם עד להגעה למרקם הרצוי (חלק לגמרי או חלק עם גבשושיות של ירקות).
טיפ! למרקם חלומי מומלץ להוסיף בשלב המעיכה שמן זית או חמאה.
- סלטים: ירקות שורש חיים מוסיפים פריכות וטעם לכל סלט. ניתן לגרד, לחתוך למקלות או לחתוך לפרוסות גזר, צנונית, סלק וכל ירק פריך אחר.
טיפ! לטעם חרפרף מומלץ לשלב בסלט צנונית ולטעמים מתקתקים יותר מומלץ לבחור בגזר.
- רטבים: ישנם ירקות שורש שיכולים לשמש כבסיס נהדר לרטבים ומרינדות כמו סלק ובטטה. פשוט מבשלים אותם במים וטוחנים אום עם שאר רכיבי הרוטב.
1. האם ירקות שורש בריאים?
כן! ירקות שורש עמוסים בויטמינים ומינרלים כמו ויטמין C, אשלגן וברזל. הם מכילים גם סיבים המסייעים לעיכול ולשמירה על תחושת השובע לאורך זמן.
2. האם אפשר לאכול ירקות שורש חיים?
כן, ישנם ירקות שורש כמו גזר, צנונית וסלק שאפשר לאכול טריים. ירקות כמו תפוחי אדמה, ובטטה, מומלץ לבשל לפני האכילה.
3. כמה זמן ירקות שורש נשמרים?
ירקות שורש יכולים להחזיק מעמד לאורך זמן אם מאוחסנים במקום קריר ויבש כמו מזווה. תפוחי אדמה יכולים להחזיק מעמד כמה שבועות, בעוד שגזר יכול להחזיק מעמד גם יותר מחודש.
שילוב ירקות שורש בתפריט זוהי דרך טעימה ומזינה להוסיף גיוון, טעם וצבע לתזונה היומית. בין אם נהנים מהם מבושלים, צלויים, טחונים, אפויים או פרוסים, חשוב לבחור בירקות טריים ואיכותיים.
בבוסתן השכונה, אנו מציעים לכם תוצרת חקלאית, טרייה ומגוונת כמו שורשים, ירקות, ופירות מיוחדים ואקזוטיים, במשלוח און ליין עד לפתח הבית. לרכישת ירקות ופירות מעולים, ניתן להגיע גם לאחד מהסניפים שלנו בכיכר המדינה ,נווה אביבים וצה"ל בתל אביב.
לבירורים ולמענה על שאלות, הנכם מוזמנים לפנות אלינו בטלפון וב-WhatsApp במספר 050-8695959